637 436 669 (Anna) - 676 735 030 (Sònia) info@retrobat.cat

Pares i mares, compartint creixem i …ens reforcem!

Educació Emocional per a nens/es

“Només hi ha dos llegats duradors que podem deixar per als nostres fills. Un d’aquests són arrels, l’altre, ales. ”
Hodding Carter

Actualment vivim un moment en que coexisteixen, amb total normalitat,  múltiples models familiars, i això, sense cap mena de dubte és una riquesa, un  avenç social, perquè qualsevol forma de família és legítima mentre sigui font d’amor i suport entre els seus membres  Avui trobem famílies tradicionals, reconstituïdes, homosexuals, monoparentals, unions de fet, famílies multiculturals, amb fills adoptats o acollits, …

Lluny queden els temps de la família extensa, en la que diverses generacions vivien sota el mateix sostre. Aquestes famílies van donar pas  a les anomenades famílies nuclears -formades pels progenitors i els seus fills/es). El canvi va coincidir amb la industrialització i amb el pas de l’entorn rural a l’urbà, amb horaris i ritmes de treball diferents. Aquest canvi va significar la modernització de la societat i ha estat vist positiu en molts sentits: més independència dels membres, més intimitat i privacitat en la dinàmica d’interacció entre cadascun dels membres, etc. Però el cert és que també ha implicat alguns desavantatges, per exemple,  poc contacte entre generacions, més despeses econòmiques, menys suport i xarxa familiar, manca de referents amb fills, etc.

La manera de viure la maternitat/paterninat i l’educació també s’ha vist afectada per tots  aquests canvis socials: l’educació ha deixat de ser una tasca que es feia  “en  grup” per ser una tasca que els pares fan “en solitud” i aïllament  i en la que, a més, existeix una certa pressió de la societat, especialment en el cas de les mares. A tot això cal afegir el fàcil accés i l’excés d’informació sobre l’educació a Internet, múltiples i diferents teories, etc que sovint confonen els pares més que no pas ajuden.

A  ser mare o a ser pare no t’ensenya ningú. És, com moltes experiències de la nostra vida,una construcció personal, única, individual, intransferible. Tot i així, el que si que necessitem és tenir el sentiment d’acompanyament i de suport, una xarxa social en la que recolzar-nos; antigament eren las avies, les tietes, les veïnes i avui cada cop més proliferen els grups de mares per substituir aquesta funció, sobretot en les primeres etapes de la vida dels nostres fills o filles.

Quan  els nens i nenes són més grans però  la informació és més confosa, el dia a dia ens engoleix i se’ns fa més difícil trobar aquests espais per compartir inquietuds i experiències. En canvi,  els dubtes, els sentiments de no fer-ho bé, etc.  continuen fent-se presents, per tant hauríem de continuar trobant aquest espais, perquè i si bé es cert que no hi ha fórmules màgiques si que hi ha actituds i maneres de mirar que afavoreixen un creixement del nostre fill o filla més sa i conscient que li facilitaran el seu viatge vital.

Malgrat que el ritme actual ens ho posi difícil, no podem educar a apagant focs, responent a conflictes i situacions quan sorgeixen, cal que dediquem temps a pensar i parlar de l’educació dels nostres fills, dels valors que els volem transmetre. Cal que reflexionem sobre qui som, què fem, que sentim mentre eduquem, etc. i una molt bona manera de fer-ho és fer-ho amb altres pares i mares, compartint amb ells els nostres èxits i les nostres dificultats, les nostres pors i els nostres anhels; obrint-nos a aprendre d’ells i de la seva manera de fer, sentitn-nos acompanyats i recolzats.

Pare, mare, cuida’t i busca’t un  espai i un temps per reflexionar sobre aquests i altres  temes, per conèixer una mica més les teves emocions i així poder acompanyar millor les del teu fill!

Un dissabte al mes de novembre a maig. Més informació

Contingut relacionat

La Gestió de la Ira a les Dones: Un camí cap al Benestar Personal

La gestió de la ira pot ser especialment desafiant per a nosaltres, les dones, a causa de les expectatives socials i culturals que enfrontem. Des de primerenca edat, solem ser socialitzades per ser agradables, comprensives i passives, cosa que pot portar-nos a la...

La meva manera de veure-ho

8 de març, dia de la dona. Aquest any tinc ganes de dir-hi la meva. Se que corro el risc de sortir escaldada perquè és un tema controvertit i segur que el que  agradarà a uns molestarà a d’altres i a la inversa. Però sincerament, tant me fa. No soc una activista...

Mama!

panyaComenço una entrada diferent, una entrada que no se on em portarà, que escric sobretot per mi, perquè vull donar espai a pensaments que venen repetidament. Una entrada, però, que compartiré  perque alguns potser podeu identificar-vos amb alguna de les coses que...

Retalls de vida I

La vida és com anar amb bicicleta, cal pedalar  Gràcies al Miquel he conegut una mica les interioritats del món del ciclisme. D'altra banda si seguiu les meves entrades ja sabeu que jo sóc amant de les metàfores de vida, així que després de seguir la darrera aventura...

Com escrius la teva vida?

  "El moment de conquerir el cim no seria ni la meitat de preciós si no hi hagués valls fosques per travessar."   Hellen Keller Imaginem un novel·lista d'èxit que ha publicat ja diverses novel·les amb bona crítica. Segurament les seves obres tenen un estil determinat...

Disculpeu el meu silenci

No tota distància és absència, ni tot silenci és oblit." Mario Sarmiento Disculpeu la el meu silenci. Disculpeu la meva absència.  Espero que m'hagueu sentit present malgrat aquest temps que no he escrit. Són temps intensos, dies plens encara que buits de moltes...

Whatsapp, ni àngel ni dimoni

 ,"Recorda que no n'hi ha prou amb dir una cosa correcta en el lloc correcte; és millor encara pensar en no dir alguna cosa incorrecte en un moment temptador."Benjamin Franklin Una mica sobre whatsapp Whatsapp és una eina digital de missatgeria, que tots tenim al...

Dir que si per no discutir: resignació o saviesa?

Abans d'escriure aquesta entrada vaig fer una "minienquesta" al whatsapp -aprofito per anunciar-vos que aquesta aplicació tindrà dedicada una entrada al nostre blog ben aviat- amb la mateixa pregunta. Aquestes són algunes de les repostes: "Saviesa infinita,...

Al·legat a la sorpresa

"Potser va ser la seva capacitat per sorprendre el que em va enlluernar d'ella,el que al llarg dels anys em va mantenir tenaçment enamorat d'ella." - Miguel Delibes Quan em desperto a dos quarts de sis de la matinada -cosa que no passa massa sovint- i una idea dóna...

No encontré a Dios en el Instagram

En un momento marcado por la aparición del Covid-19 se manifiesta una realidad humana nuestra. Nos despiertan cada día sabiendo el número exacto de muertos del día anterior que nos recuerda que quien hoy está vivo mañana puede estar muerto y al mismo tiempo somos...
Subscriu-te al nostre butlletí de notícies

T'agradaria rebre informació sobre els nostres serveis i activitats?

"*" indicates required fields

0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTornar a la botiga