637 436 669 (Anna) - 676 735 030 (Sònia) info@retrobat.cat
Ben tornada rutina amb Retroba't

Ben tornada rutina!

Creixement Personal

“La felicitat no existeix, només  existeix ser feliç cada día” (Albert Espinosa)

 

Avui és un dia especial, comença el curs escolar i semba que amb ell torna la rutina. Per això recupero i adapto una vella entrada de meu blog personal.

Les xarxes socials  van plenes de missatges a favor i en contra de la rutina: hi ha qui diu que ja tenia ganes de tornar a saber que l‘espera en cada moment del dia i de la setmana, i també hi ha qui diu que no,entre els quals m’hi conto, que la disbauxa d’aquestes setmanes podría allargar-se una mica més, que malgrat el descontrol d’horaris i calendaris ens hi sentim còmodes.

Com és que la rutina és motiu de converses innombrables i troba tant defensors com detractors? A mi em sembla que la rutina és una d’aquelles paraules que gnera sentiments ambivalents. És com si actualment tot hagués de ser intensitat, com si sempre haguessim de viure moments emocionants i  de resolució imprevisible, si  més no de cara a la galería, perquè a l’hora de la veritat tanta intensitat ens angoixa moltíssim.

Per això avui he volgut fer un post en defensa de la rutina, perquè amics meus, la rutina té, efectivament, fins i tot algunes avantatges (que al llarg de la vida l’he anat descobrint) com per exemple les següents:

RUTINA1. Proporciona comoditat

Què passaria si haguessim de decidir sobre aspectes molt bàsics i freqüents de la  nostra vida (personal, familiar, laboral, etc.) a cada instant des que ens despertem fins que ens n’anem a dormir? Això suposaria un enorme despesa d’energia  que és millor que destinem als aspectes veritablement importants de la vida, a allò que ens fa il·lusió, a allò que requereix una decissió i que per tant mereix tota la nostra atenció.

2) Incrementa la nostra seguretat

És d’agraïr conèixer o intuir les conseqüències de les nostres accions i decisions i tenir algunes certeses inqüestionables, ja que no saber que passarà davant una situació determinada ens porta la preocupació i fins i tot a l’angoixa.

3) Ajuda a organitzar el nostre temps

Els nostres hàbits i costums ens ajudema a organitzar millor el temps, un recurs limitat i molt valuós. Si sabem el temps amb que compten podem estimar el que trigarem en fer una tasca determinada i distribuir les activittas diàries amb certa eficiència. Aquest és el cas per exemple de moltes mares que desitgen que els nens tornin a l’escola després d’un temps de vacances simplement per saber que podrán organitzar-se millor en el temps.

4) És beneficiosa per al nostre organisme

Hem d’afegir, entre les avanttages de la rutina, la incidencia  positiva que aquesta té en la nostra salut: dormir el temps que necessitem, menjar sempre ales mateixes hores,  etc.  fan que  el nostre cos es reguli millor.

D’altra banda, en el cas de les persones que pateixen depressions un dels símptomes de millora evidents és la recuperació de les rutines més bàsiques ja deixen de viure en el desordre i el caos –llevar-se i adormir-se tard, no arreglar-se, no menjar, no cuinar, no endreçar la casa, …-.

5) Permet aprendre

Indiscutiblement la rutina suposa una millor assimilació i el perfeccionament d’habilitats, ja siguin bàsiques o més complexes.

Dit això, i per acabar algunes reflexions sobre la rutina:

-Totes les avantatges que acabo d’esmentar es converteixen en incovenients si ho vivim de forma rígida i inflexible, és a dir, que: haig de ser capaç d’acceptar que potser algun un dia no puc rentar-me les dents després de dinar sense que em suposi un malestar excessiu que no em permeti concentrar-me en una altra cosa o que si un dia perdo un tren al matí això no és motiu per estar de mal humor la resta del dia.

– Malgrat que la rutina en moltes ocasions sigui gairebé automàtica, és bo que intentem posar consciència en les coses que fem, en com ho fem  i en les sensacions que provoquen aquestes en el nostre cos –el plaer de l’agua fresca al matí en rentar-nos la cara, el plaer del dinar, el vent a la cara quan anem de pressa a buscar els nens a l’escola, etc.- Som afortunats de tenr tanta rutina a la vida  ja que les petites rutines -com les que acabo d’esmentart-  són les coses que troben a faltar les persones que,  per alguna causa externa deixen de poder-les  fer durant un temps, i que agraeixen i valoren enormement el moment en que les poden tornar a fer, irònic, oi?

– Tenir rutines a la vida no vol dir portar una vida avorrida, ni ser una mica robots, ni no ser creatius, sino que vol  dir saber reservar l’energia i la creativitat per les àrees que la requereixen: la feina, la parella –de la que la rutina és gran enemiga-, els amics, els nostres projectes personals, … I tot i axí, en aquests camps també ens calen certes rutines ja que com  es diu sovint “la motivació es el que ens fa començar, la rutina el que ens fa continuar”.

Per això et recomano: estima la rutina per a poder viure amb plenitud!

Subscriu-te al nostre butlletí de notícies

T'agradaria rebre informació sobre els nostres serveis i activitats?

"*" indicates required fields

0
    0
    La teva cistella
    La teva cistella està buidaTornar a la botiga